Logo

Sigrid Jusélius mausoleum er et kulturelt signifikant sted i Pori, Finland. Mausoleet, der blev bygget mellem 1901-1903, er et mesterligt kunsthåndværk fra sin tid. Kombinationen af sandstensvægge og de mange freskovægmalerier har dog gjort det svært at præservere. I de første år efter bygningen stod færdig blev de originale freskomalerier ødelagt af fugt og blev senere malet igen. Sigrid Jusélius Fonden, som ejer og bevarer bygningen, har for nyligt investeret i moderne Vaisala teknologi til kontinuerlig og nøjagtig overvågning af luftfugtighed og temperatur for at holde denne exceptionelle bygning i god stand.

Inde fra Jusélius Mausoleum, foto af Tiina Sonninen

Sigrid Juselius 2 1

Mausoleet blev bygget som et kærligt minde om Sigrid Jusélius og som hendes sidste hvilested. Sigrid døde af tuberkulose som 11-årig i 1898. Mausoleet blev bestilt af hendes far Fritz Arthur Jusélius, en velhavende erhvervsmand. Han hyrede en velkendt arkitekt Josef Stenbäck til at designe bygningen, et fint lanterneformet minde, en perle i den nygotiske stil.

Indvendigt er mausoleet dekoreret med symbolistiske freskoer, oprindeligt malet af Akseli-Gallen-Kallela, den meste kendte kunstner i den finske nationalromantiske bevægelse. Freskoerne repræsenterer naturalistisk folklore og symbolisme. Billedernes temaer kommer fra Kalevala traditionen og biblen, men har også referencer til teosofi og okkultisme. Sammen med mausoleet er freskoerne en unik genstand i finsk kunsthistorie.

 

Sigrid Jusélius, foto af Sigrid Jusélius Fonden

Mausoleum Of Sigrid Juselius

Ødelæggelse og reparation

Mausoleet er bygget i gul sandsten fra en nærtliggende kyst. Den uopvarmede og ikke ventilerede bygning – sammen med det barske finske klima – gjorde det til en fatal lokation for freskoerne. Skaderne begyndte allerede i 1904. Fugt trængte ind i sandstensvæggene og opløste kaliumnitraten i mørtlen. Fordi sandsten absorberer havsalt, opløste fugten saltene, som trængte igennem freskoerne og krystalliserede på overfladen.

Reparation blev påbegyndt sammen med tilføjelsen af ventilationsskakter, men det var allerede for sent for freskoerne. Men mere ulykke var på vej, i 1931 blev mausoleet alvorligt ødelagt af en brand. Jusélius var død i 1930 og Sigrid Jusélius Fonden havde overtaget arbejdet med at passe på mausoleet. Fonden besluttede at restaurere bygningen. Freskoerne blev malet igen af Jorma Gallen-Kallela, som var søn af Akseli Gallen-Kallela, baseret på farens tegninger og studier.

Jusélius Mausoleum, foto af Sigrid Jusélius Fonden

Freskoerne har nu overlevet i mere end 80 år, siden de blev restaureret. Mausoleet er en stor seværdighed i Pori området. Det er på kulturarvslisten og bliver omhyggeligt passet af Sigrid Jusélius Fonden. I 1985-2005 blev tilstanden monitoreret af Ars Longa og efter 2006 Konservointi T. Sonninen.

Der er brug for stabil luftfugtighed og temperatur

For at bevare sandstensbygningen og freskoerne er det nødvendigt at have stabil temperatur og luftfugtighed. Udover at fugt bliver absorberet af de porøse sandstensvægge, kan høj luftfugtighed også opstå, når der er for mange besøgende. Derudover kan lave temperaturer forværre skader, da det forårsager kondensdannelse på freskoerne.

I nyere tid, er der opstået yderligere udfordringer med stigende luftfugtighed og nedbør i området. I forbindelse med meget regn i august 2019 strømmede der vand ind i bygningen. For at forhindre at dette blev sømmene i sandstensfacaden renoveret i 2020 for at sikre bygningen og freskoerne.

forklarer konservator Tiina Sonninen.

Udover reparationer har Sigrid Jusélius Fonden investeret i moderne teknologi, så fremtidige generationer også kan beundre denne bemærkelsesværdige bygning. I 2020 blev tilstandsovervågningen skiftet fra traditionelle termo-hygrometre til Vaisalas viewLinc continuous monitoring system.

Overvåger tilstanden 24/7

Ændringen er et markant skridt fremad. Tiina Sonninen forklarer:

Termo-hygrometrene målte temperatur og luftfugtighed, der blev printet ud til gennemgang hos det lokale sogne personale. Men, man kunne løbe tør for blæk og papir. Vaisalas viewLinc system holder øje med tilstanden hele året rundt. Takket være systemet, kan jeg selv og nøglepersoner i Fonden samt vedligeholdelsesteamet få nøjagtige informationer omkring tilstanden i mausoleet – hvor som helst, når som helst.

ViewLinc softwaren er installeret på en server PC for at monitorer data fra dataloggere, der er placeret i mausoleet. Når brugerne er logget ind, har de adgang til den opsamlede data via en almindelig browser på en PC eller mobiltelefon.

Monitoreringssystemet er meget let at bruge. Systemet sender os en advarsel, hvis der er ændringer, som overstiger de reference værdierne, vi har sat. Det gør os i stand til at lave øjeblikkelige ændringer på opvarmnings- og aircondition indstillinger, hvis vi ser en stigning i luftfugtighed.

siger Sonninen.

Målingerne bliver gemt i viewLincs sikre database og kan genbesøges på et senere tidspunkt, hvis det er nødvendigt. Sonninen forklarer, at det er muligt for eksempel at studere hvordan kombinationen af besøgende og vejret spiller in på tilstanden i mausoleet.

På meget regnfulde eller snevejrsdage tager besøgende rigeligt fugt med ind. Data fra sådanne dage kan bruges til at undersøge om luftfugtigheden stiger for meget inde i mausoleet, og om det ville være godt at begrænse antallet af gæster på meget våde dage.

siger hun.

ViewLinc softwaren gør det muligt at have forskellige brugerrettigheder, der afgrænser, hvad brugerne kan gøre. For eksempel kan en rolle give dig mulighed for at sætte og ændre grænseværdier eller kun at følge op på alarmer.

Systemet berører ikke overfladerne

Det trådløse viewLinc monitoring system er særligt anvendeligt til en lang række af kulturelle steder som museer, kirker og andre historiske bygninger, fordi installationen ikke kræver modifikationer for eksempel at bore huller til ledninger. Med de sarte sandstens- og marmorvægge i Jusélius mausoleet var dette en stor fordel.

Der findes to Vaisala RFL100 dataloggere i mausoleet en på hver sin etage. De samler kontinuerligt information om temperatur og luftfugtighed og sender data til et VaiNet AP10 access point. Disse diskrete enheder blev hængt på kroge, der allerede sad i væggene.

Fra access pointet bliver data sendt til en computer i et opbevaringsrum i det nærtliggende kapel. Computer sender derefter data til en cloud service. Systemet er fleksibelt og fremtidssikret, da det kan udvides med flere loggere.

Produkt info

Vaisalas viewLinc Monitoring System i Jusélius mausoleet består af:

viewLinc software

Softwaren samler data fra de sensorer der er placeret i det overvågede miljø. Systembrugere kan sætte grænseværdier for temperatur og luftfugtighed samt modtage alarmer via email, SMS eller telefon. Automatiske rapporter kan sættes op og planlagt til udsendelse via email til det rette personale. ViewLinc Monitoring System er ideelt til alt fra industriopgaver til historiske bygninger og museer. Systemet kan anvende en lang række af dataloggere, transmittere og Modbus enheder til at monitorere temperatur, relativ luftfugtighed, dugpunktstemperatur, CO2, differenstryk, dørkontakter og meget mere.

To RFL100 dataloggere

Trådløse RFL100 dataloggere overvåger temperatur og luftfugtighed. De bruger Vaisalas proprietærer trådløse teknologi VaiNet. Udover historiske bygninger kan dataloggeren overvåge temperatur og luftfugtighed i en lang række af miljøer: Lagre, produktionsområder, renrum, laboratorier, køleskabe, koldlager og frysere helt ned til -196 °C.

AP10 Access Point

VaiNet Access Point AP10 er en netværksenhed for Vaisalas VaiNet radio protokol. Én AP10 kan forbinde adskillelige RFL100 dataloggere til Vaisalas viewLinc Monitoring System.

Har du spørgsmål eller brug for mere information så kontakt os. 

 

Denne case er oversat fra Vaisala, du kan læse originalen her

Vaisala viewLinc on-premise løsning

Insatech Vaisala Viewlinc 5 16 9

Vaisala viewLinc Continuous Monitoring System

ViewLinc er et continuous monitoring system, der kan overvåge flere parametre såsom temperatur, relativ fugtighed, dugpunktstemperatur, CO2, differenstryk, dørkontakter og meget mere. Softwaren sikrer desuden dataintegritet med et revisionsspor, adgangskontrol, kryptering og kan hjælpe dig med at overholde GxP guidelines samt standarder som FDA 21 CFR Part 1, EU Annex 11, ICH med mere.

Insatech Vaisala PROD AP10 Vaisala Clean Room Antenna 2021 1280X960 16 9

Vaisala AP10 Access Point (viewLinc)

VaiNet Access Point AP10 er en trådløs netværksenhed til Vaisalas proprietære LoRa®-baserede trådløse teknologi: VaiNet. AP10 kan forbinde op til 32 trådløse RFL100 dataloggere til Vaisalas viewLinc Enterprise Server-software, version 5.X og nyere.

Insatech Vaisala PROD Vainet RFL100 Both Probes 1280X960px 16 9

Vaisala RFL100 trådløs datalogger (viewLinc)

Vaisalas RFL100 er en trådløs datalogger, der kan anvendes til måling af temperatur, temperatur og luftfugtighed eller procentdel CO2 i rum og kamre. Målingen bestemmes af den føler du vælger at tilslutte. Loggeren anvender Vaisalas LoRa® baserede trådløse VaiNet teknologi, som gør det muligt for loggeren at kommunikere over 100 meter indendørs.

Vaisala Jade cloud løsning

Insatech Vaisala Jade Smart Cloud Screens 16 9

Vaisala Jade Smart Cloud

Vaisala Jade Smart Cloud er en pålidelig, fleksibel og effektiv online løsning til overvågning af luftfugtighed- og temperatur. Data bliver opsamlet af trådløse dataloggere og sendt til clouden via et Access Point. Du kan samle data fra flere lokationer i den samme cloudløsning, hvilket øger synligheden og gør det nemt for dig at overvåge dine applikationer, lave procesforbedringer og vedligehold.

Insatech Vaisala PROD CA10 2 1280X960px 16 9

Vaisala CA10 Cloud Access Point (Jade)

Cloud Access Point CA10 er en del af Vaisala Jade Smart Cloud-systemet. CA10 er en trådløs netværksenhed, der forbinder CWL100-dataloggere til Jade Smart Cloud-tjenesten. CA10 gør det muligt at overføre data fra dataloggerne til clouden samt styre dataloggerne fra clouden. Access pointet kræver en internetforbindelse for at kunne fungere.

Insatech Vaisala PROD CWL100 Logger With HMP63 1280X960px 16 9

Vaisala CWL100 trådløs cloud datalogger (Jade)

er en del af Vaisala Jade Smart Cloud-overvågningssystemet. Den bruges til at overvåge fugt og temperatur på en lang række steder, såsom varehuse, museer og andre offentlige bygninger, produktionsområder, renrum og laboratorier. CWL100 er også velegnet til måling af fugt i byggebranchen.

Tilbage til toppen

Search